Odżywianie

Owoce jeżyny - korzyści, fakty i zdrowe przepisy

Jeżyna jest uniwersalnym owocem o niskiej zawartości węglowodanów. Jest spożywana z ręki i używana w wypiekach, sałatkach warzywnych, galaretkach, owocach i sosach. Jeżyny są uważane za superfood z najbardziej odżywczych punch jak wysokiej zawartości błonnika, pełne witamin i minerałów, takich jak C, K i manganu. Poprawia również zdrowie mózgu i ma wiele potencjalnych korzyści zdrowotnych.

Jeżyny zawierają korzystne związki, które zwiększają moc przeciwutleniaczy, które mogą pomóc w ochronie przed niektórymi chorobami. Dzięki wyrazistemu smakowi i intensywnemu kolorowi można z nich przygotować pyszną salsę owocową, smarowidło do deserów lub użyć jako przyprawy do owoców morza. Ta sezonowa przyprawa do każdej diety pochodzi z Europy i Stanów Zjednoczonych. Najczęściej dostępna jest przez cały rok, a szczyt sezonu przypada na okres od czerwca do sierpnia.

Spis treści:

    Fakty żywieniowe9 korzyści z jeżynDwa zdrowe przepisy z jeżynamiPodsumowanieCzęsto zadawane pytania(FAQ)

Fakty żywieniowe

Według USDA, 1-cup porcja jeżyn zawiera tylko 62 kalorie, ale dobrą ilość błonnika, który pomaga utrzymać pełnię przez dłuższy czas. Poniżej wyszczególniono inne makro- i mikroelementy, które zmniejszają ryzyko zaparć, zapalenia uchyłków i chorób serca:

Węglowodany - 13,8g

Tłuszcz - 0,7g

Cukry - 7g

Białko - 2g

Sód - 1mg

Błonnik - 7,6g, co stanowi 32% dziennego zapotrzebowania

Witamina C - 30mg, co stanowi 50% dziennego zapotrzebowania

Witamina K - 29 mikrogramów, co stanowi 36% dziennego zapotrzebowania

Foliany - 36 mikrogramów, co stanowi 9% dziennego zapotrzebowania.

Jedzenie filiżanki jeżyn zawiera również 6% dziennego zapotrzebowania na witaminę A i E, 7% dziennego zapotrzebowania na magnez i potas oraz 5% dziennego zapotrzebowania na żelazo, niacynę i cynk.

9 korzyści z jeżyn

Badania wykazały, że jeżyny zawierają antocyjany, potężny fitoskładnik i jedną z najwyższych zawartości przeciwutleniaczy wśród wszystkich owoców. Ma wiele potencjalnych korzyści zdrowotnych wyszczególnionych w artykule.

#1 Obniżenie poziomu cholesterolu

Jedną z korzyści płynących z jeżyn jest zmniejszenie procesu utleniania cholesterolu lipoprotein o niskiej gęstości (LDL) o prawie 50 procent. Antocyjany wykazują znaczną redukcję stwardnienia tętnic i chorób serca.

#2 Zapobieganie niektórym nowotworom

Badania sugerują, że antocyjany w jagodach nie może zmienić przebieg każdego raka raz rozwija. Jednak dieta bogata w antocyjany i dodanie większej ilości jagód do swojego jadłospisu może obniżyć ryzyko zachorowania na raka.

#3 Wspomagają zdrowie jamy ustnej i zapobiegają infekcjom dziąseł

Zgodnie z badaniami, ekstrakt z jeżyn ma właściwości przeciwzapalne i antybakteryjne. Dodanie go do codziennego reżimu dentystycznego może pomóc w zapobieganiu niektórym rodzajom bakterii, które powodują choroby dziąseł i ubytki. Istnieją korzyści z jeżyn w leczeniu infekcji przyzębia, a czasem nawet ból gardła.

#4 Bolster Brain Health

Jedzenie jeżyn jako część swojej diety może spowolnić postęp choroby Alzheimera spowodowanej starzeniem się. Korzyści z jeżyn w przeciwutleniaczy poziomów, które pomagają zapobiegać uszkodzeniu komórek z cząsteczek uwalnianych przez toksyny i zmienić neurony mózgu. Badania wykazały, że komunikacja w neuronach mózgu może zmniejszyć stan zapalny mózgu i zmienić skład mózgu.

#5 Poprawa funkcji poznawczych

Spożycie jeżyn może zmniejszyć problemy poznawcze i motoryczne wspólne ze starzeniem się. W badaniu Nutritional Neuroscience opublikowano badania, w których karmiono szczury jeżynami jako 2% ich diety. Szczury, które jadły jeżyny, wypadły lepiej w teście pamięci krótkotrwałej niż myszy, które nie otrzymały jeżyn jako części swojej diety. Stąd korzyści płynące z jeżyn w zwalczaniu dolegliwości związanych z wiekiem.

#6 Wzmacnia Twoje kości

Witamina K zawarta w jeżynach pomaga w krzepnięciu krwi, dzięki czemu nie dochodzi do obfitych krwawień. Jeżyny są doskonałym źródłem witaminy K, której niedobór może powodować obfite krwawienia miesiączkowe, złamania kości z powodu rozrzedzenia kości, krew w moczu lub stolcu oraz łatwe powstawanie siniaków. Jeżyna jest jak białko dla rozwoju kości i jest doskonałym źródłem dla osób, które są na rozcieńczalnikach krwi.

#7 Pomaga wspierać układ trawienny

Jeżyny są wysokie w błonnik, który pomaga w regulacji poziomu cukru we krwi i konsumpcji cukru. Istnieje wiele problemów trawiennych, takich jak bóle brzucha, wzdęcia i zaparcia, które są związane z dietą ubogą w błonnik. Ponadto, istnieją dwa rodzaje błonnika - rozpuszczalny i nierozpuszczalny. Rozpuszczalny błonnik rozpuszcza się w wodzie, dzięki czemu utrzymuje prawidłowy poziom cholesterolu, natomiast nierozpuszczalny nie wspomaga zdrowego trawienia. Jeżyny są źródłem obu tych błonników.

#8 Regenerują skórę

Większość badań wskazuje, że tylko jedna filiżanka jeżyn, czyli 100g porcja zawiera 35% dziennego zapotrzebowania na witaminę C. Korzyści z jeżyn są ogromne, gdy są spożywane w stanie naturalnym, dzięki czemu skóra wygląda młodziej. Włączenie jagód do swojej codziennej diety może również pomóc organizmowi w produkcji kolagenu, który jest potrzebny do elastyczności skóry.

#9 Zdrowy wzrok

Witamina A jest odpowiedzialna za wiele funkcji organizmu, takich jak zwalczanie infekcji i chorób oraz wspieranie układu odpornościowego. Jedzenie jeżyn może wytwarzać pigmenty w siatkówce oka, które pomagają w dobrym widzeniu, szczególnie w słabym świetle.

Dwa zdrowe przepisy z jeżynami

Łatwo jest włączyć jeżyny jako część każdej zdrowej diety. Oto dwa proste, ale zdrowe przepisy z jeżynami, które mogą zwiększyć zawartość odżywczą i pomóc Ci czuć się pełniej na dłużej.

#1 Easy Sugar-Free Three Berry Sauce:

To jest łatwy i szybki przepis idealny do naleśników, ciasta funtowego, jako sos do deserów, owsianki, płatków śniadaniowych, sałatek i kremu.

Przepis ten zajmie tylko 10-15 minut całkowitego czasu. Ten przepis zawiera 42 kalorii z 10g węglowodanów i 1g białka.

    Weź jeden każdy kubek borówki, jeżyny, maliny świeże / mrożone jak na swojej dostępności, dodać 1/2 szklanki wody, dodać szczyptę soli w patelni, a następnie doprowadzić do wrzenia.Po 5 minutach, gdy jagody są mushy, usunąć patelnię z ciepła i zacieru wszystkie jagody, aby to gładka pasta.Gotować przez kolejne 2 minuty, aby wymieszać. Wyłącz ogień i pozostaw do ostygnięcia.

#2 Bardzo jeżynowa lemoniada brzoskwiniowa:

Lemoniady są zawsze orzeźwiające i pochodzą z pikantnym smaku. Ten przepis nie zawiera żadnych rafinowanego cukru, jak jagody i brzoskwinie dać ten napój naturalną słodycz.

Informacje żywieniowe: kalorie- 78, białko- 1g, błonnik 2g i węglowodany- 19g

    W blenderze dodaj pięć brzoskwiń - posiekanych i obranych, 1/2 szklanki jeżyn, sześć dużych truskawek i odrobinę miodu (opcjonalnie) według uznania. Mieszać do uzyskania gładkiej konsystencji. Służy 8. Przecedzić mieszankę przez sitko z siatką. W dzbanku dodać 6 szklanek wody i sześć cytryn wyciśniętych z soku. Wymieszać przecier, zalać lodem i podawać.

Jeżyny są super bogatym pożywieniem z dużą ilością minerałów, witamin, przeciwutleniaczy i błonnika. Są one wszechstronne i bezpieczne do spożycia z niską zawartością tłuszczu, węglowodanów i kalorii. Nauka udokumentowała wiele pozytywów, ale upewnij się, że utrzymujesz zdrowy poziom fruktozy, nie jedząc zbyt wielu porcji owoców w ciągu dnia.

Najczęściej zadawane pytania (FAQs)

Q. Jak wybierać i przechowywać jeżyny? A. Jeżyny noszą nazwę "bramble", od kolców. W związku z tym należy szukać jędrnych jagód o głębokim kolorze. W połowie dojrzałe jagody są czerwone. Unikaj także jeżyn z dołączonymi łupinami, miękkich lub spleśniałych, ponieważ reprezentują one niedorozwinięte jeżyny i nie są gotowe do jedzenia. Jeżyny można przechowywać do 3 dni w lodówce. Przed spożyciem należy je opłukać lub umyć.P. Czy jeżyny powodują alergie? Jeśli tak, to czy są jakieś objawy? O. Salicylany to naturalne składniki znajdujące się w jeżynach, które są spokrewnione z aspiryną. Rzadko się to zdarza, ale jeśli jesteś uczulony na aspirynę, to unikaj spożywania tych owoców. W większości przypadków alergia ustępuje samoistnie. Jeśli jednak objawy utrzymują się, a po spożyciu owoców wystąpią wymioty, obrzęk twarzy, przyspieszone bicie serca, duszności i zawroty głowy, należy natychmiast skontaktować się z lekarzem. Objawy: cieknący nos wysypka drapanie skóry przekrwienie nosa uczucie mrowienia na twarzy wilgotne oczy wszelkie inne nietypowe odczuciaQ. Jaki jest szczyt sezonu na jeżyny? A. Jeżyny są dostępne przez cały rok w wielu sklepach spożywczych. Szczyt sezonu przypada jednak na okres od początku czerwca do końca sierpnia. Dodatkowo, aby wybrać najlepsze owoce, należy skupić się na głębokim kolorze. Unikaj zbierania jagód, które są czerwone, bladofioletowe, miękkie lub matowe, ponieważ nie nadają się one do spożycia. P. Jak mogę włączyć jeżyny do mojej regularnej diety? O. Włączenie jeżyn do swojej zdrowej diety jest bardzo proste. Spożywanie jeżyn na śniadanie, np. w płatkach, owsiance, sałatce owocowej, jogurcie, owocowym smoothie zwiększa zawartość składników odżywczych i sprawia, że dłużej jesteś syty. P. Czy jeżyny poprawiają zdrowie jelit? O. Jeżyny odżywiają przyjazne bakterie jelitowe, dzięki czemu mają pozytywny wpływ na zdrowie. Niektóre pokarmy szkodzą milionowi maleńkich przyjaznych bakterii, które żyją w jelitach, powodując stany zapalne i częste przewlekłe problemy jelitowe. Jeżyny zawierają antocyjaninę, która ma naturalne właściwości antybakteryjne.
Tagi: korzyści z jeżynJeżyna owocezdrowe przepisynutritional fakty jeżynbez cukru trzy sos jagodowyBardzo Jeżyna brzoskwinia lemoniada

Zobacz również