THR1VE w prasie: "Jestem dietetykiem. Oto, co jem, gdy czuję, że zbliża się przeziębienie".
Nasza dietetyczka Shannon Young podzieliła się z Mamamią swoimi radami na temat walki z przeziębieniem za pomocą odżywczego jedzenia! Poniżej znajdziesz jej wskazówki, które podnoszą odporność.
Znasz te objawy: łaskotanie w gardle, katar i przemożna chęć położenia się prosto do łóżka. Oczywiście, raczej nie uda Ci się pokonać przeziębienia samą siłą jedzenia, ale z pewnością możesz pomóc złagodzić objawy i wspomóc swój układ odpornościowy.
Uwaga dodatkowa - zignoruj wszelkie pełne dobrych intencji rady, aby "zagłodzić gorączkę". Gorączka jest częścią próby pokonania bakcyla przez układ odpornościowy. Podczas podnoszenia temperatury ciała w celu zwalczenia patogenu zwiększa się metabolizm, co powoduje spalanie większej ilości kalorii. Z każdym wzrostem temperatury zapotrzebowanie na energię wzrasta jeszcze bardziej. Zasadniczo oznacza to, że musisz jeść. Oto, po co sięgam przy pierwszych oznakach przeziębienia.
Kubek ciepłej wody i kilka dodatków
Kiedy walczę z przeziębieniem, pierwsze, co robię, to biorę duży kubek ciepłej wody i wyciskam do niej sok z cytryny, a następnie dodaję odrobinę miodu manuka.
Dzięki temu od razu otrzymuję solidne uderzenie witaminy C. Przez lata witamina C była chwalona za to, że chroni przed przeziębieniem, ale nowe badania sugerują, że w rzeczywistości jest ona bardziej przydatna w szybszym powrocie do zdrowia po przeziębieniu.
Dużo warzyw
Jeśli Twój organizm walczy z przeziębieniem, potrzebuje energii - dlatego spożywaj dużo pokarmów bogatych w składniki odżywcze. Jeśli jestem chory, piekę dużą tacę kolorowych warzyw, aby dostarczyć organizmowi dodatkowej witaminy C i wielu prozdrowotnych przeciwutleniaczy.
Zalecam dodanie do nich całych ząbków czosnku - dzięki temu uzyskasz dodatkowe korzyści w postaci allicyny. Jest to naturalna ochrona rośliny czosnku przed owadami i mikroorganizmami - zasadniczo pomaga ona czosnkowi zwalczać obce patogeny. Badania wykazują, że allicyna ma podobne działanie ochronne również u ludzi - pomaga zwalczać insekty, które sprawiają, że czujesz się tak parszywie.
Do swojej pieczonej mieszanki warzywnej wrzuć też trochę cebuli lub pora - są one bogatym źródłem prebiotyków, które pomagają odżywiać dobre bakterie w jelitach. Pomaga to stworzyć zdrowe środowisko dla komórek odpornościowych, wzmacniając Twoją naturalną obronę.
Dodaj trochę cynku
Do moich warzyw dodaję również źródło cynku. Cynk jest najlepszym zimowym minerałem - odgrywa istotną rolę w wielu funkcjach odpornościowych organizmu. Ostrygi są jednym z najlepszych źródeł cynku, ale prawdopodobnie ostatnią rzeczą, jaką masz ochotę zjeść, gdy jesteś wyczerpany. Całkowicie to rozumiem.
Alternatywą mogą być nerkowce, pestki dyni i nasiona konopi. Spróbuj je uprażyć i posypać nimi wierzch pieczonych warzyw.
Co zrobić, jeśli nie mam ochoty na jedzenie?
Kiedy jesteś chory, może się okazać, że nie masz ochoty na jedzenie. Jeśli tak jest również w Twoim przypadku, skup się na utrzymaniu odpowiedniej ilości płynów. Najlepsza jest woda, ale herbata i świeży sok również dostarczą składników odżywczych do organizmu.
Spróbuj herbat ziołowych bez kofeiny lub soków z warzyw bogatych w składniki odżywcze i owoców cytrusowych dla osłodzenia. Soki należy rozcieńczać wodą, aby zapewnić sobie dodatkowe nawodnienie organizmu.
Posiłek Shannon na dzień choroby
Jeśli nie mam ochoty na jedzenie, jem trochę zupy warzywnej z dodatkiem funkcjonalnych przypraw, takich jak kurkuma, kminek i imbir. Spożywanie rozgrzewających pokarmów, takich jak te, pomaga organizmowi wytwarzać ciepło, co jest istotnym czynnikiem zapobiegającym pogłębianiu się przeziębienia. Dostarcza także sporej dawki witamin i może być smaczniejsze niż duży posiłek.
Staram się dodawać do zupy marchew, dynię lub słodkie ziemniaki, ponieważ są one bogate w witaminę A. Nasz przewód pokarmowy działa jak fizyczna bariera chroniąca przed infekcjami i chorobami, a witamina A odgrywa ważną rolę w utrzymaniu nienaruszonej wyściółki przewodu pokarmowego. Oczywiście, jest mało prawdopodobne, że zupa pomoże w leczeniu tego konkretnego przeziębienia, ale z pewnością pomoże uniknąć przyszłych chorób.
Moim przesłaniem jest nawadnianie organizmu, jedzenie dużej ilości warzyw i odpoczynek. To pozwoli Ci wrócić do zdrowia.
Ten artykuł pierwotnie ukazał się w serwisie Mamamia. Przeczytaj oryginalną historię tutaj.
Komentarze (0)
Zostaw komentarz ⇾