Przepis: Steki z bakłażana z wołowiną i hummusem
To najlepszy szybki i łatwy przepis! Jest tylko sześć składników, a całość jest gotowa w pół godziny. To idealny wybór, gdy chcesz zjeść pyszną kolację po ciężkim dniu. W dodatku zawiera tylko 8 g węglowodanów na porcję!
Ten przepis pochodzi z nowej książki CSIRO Low Carb Diet Quick & Easy. Jest to trzecia książka z serii CSIRO Low Carb i zawiera ponad 100 nowych przepisów, które można przyrządzić w 20 minut lub krócej. To świetna inspiracja do przygotowania posiłków, którą warto mieć pod ręką.
Na naszym blogu znajdziecie również pysznego kurczaka puttanesca z tej książki, więc koniecznie sprawdźcie i kupcie egzemplarz książki, aby poznać więcej cudów na weekend!
Steki z bakłażana z wołowiną i hummusem
Serwuje 4 | Przygotowanie: 15 minut | Gotowanie: 15 minut | Stopień trudności: Niski
Składniki
- 2 małe bakłażany (600 g), pokrojone w plastry o grubości 1 cm
- 600 g chudej wołowiny w paskach, doprawionej pieprzem
- 1⁄3 szklanki (80 g) hummusu
- 2 x 180 g paczki mieszanki liści baby leaf i buraków
- 20 pestkowych oliwek kalamata
- plasterki cytryny, do podania
Instrukcje
- Rozgrzać dużą patelnię grillową na dużym ogniu. Dodać połowę bakłażana i smażyć po 2 minuty z każdej strony lub do momentu, aż zmięknie i nabierze złotego koloru. Przełożyć na talerz i powtórzyć z pozostałymi bakłażanami.
- Dodać połowę wołowiny na patelnię i smażyć, ciągle obracając, przez 2 minuty lub do uzyskania złotego koloru i średniego stopnia wysmażenia. Przełożyć na talerz i powtórzyć z pozostałą wołowiną.
- Na każdy talerz nałożyć odrobinę hummusu, a następnie ułożyć mieszankę liści, bakłażana, wołowinę i oliwki. Podawać z plasterkami cytryny.
Przepis zaczerpnięty z książki The CSIRO Low-Carb Diet Quick & Easy autorstwa profesora Granta Brinkwortha i dr Pennie Taylor. Dostępna już teraz, Macmillan Australia, RRP 34,99 USD.
-
Komentarze (0)
Zostaw komentarz ⇾