Blog

Czym jest nadczynność tarczycy i jak można ją leczyć?

Nie każdy ma motywację do odchudzania. Czasami problemy zdrowotne zmuszają nas do stosowania określonej diety. Musimy wtedy przyjąć zdrową dietę i odżywiać się w zdrowy sposób, aby chronić nasze zdrowie. Przykładem takiej sytuacji jest niedoczynność tarczycy. Proces leczenia powinien być wspierany przez dietę. Trudno jest wiedzieć, jakie pokarmy należy spożywać, a jakich unikać. Dowiedz się, jakie produkty najlepiej włączyć do swojej diety, aby zwalczyć nadczynność tarczycy.

Nadczynność tarczycy odnosi się do zaburzenia, które powoduje zwiększone wydzielanie przez gruczoł tarczycy hormonów, trójjodotyroniny (tyroksyny) i trójjodotyroniny (tyroksyny). Stan ten najczęściej charakteryzuje się szybkim metabolizmem. Może to prowadzić do utraty wagi, niepokoju, nudności, wymiotów i nadmiernego pobudzenia. Stan ten występuje najczęściej u kobiet w wieku 20-40 lat.

Nadczynność tarczycy: Zasady diety.

Zwiększ ilość spożywanych kalorii

Nadczynność tarczycy może prowadzić do utraty wagi. Ważne jest, aby zapewnić organizmowi wystarczającą ilość kalorii. W tym celu zaleca się spożywanie 6 małych posiłków zawierających pokarmy wysokoenergetyczne. Łatwostrawne posiłki powinny mieć wartość kaloryczną co najmniej 3500 kcal dziennie. Zaleca się, aby białko stanowiło 15% wartości energetycznej, tłuszcze 20-35%, a węglowodany 50-70%.

Postaw na jod i selen, żelazo, cynk i witaminę D

Witaminy i minerały są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Nadczynność tarczycy wymaga od nas zdrowej diety bogatej w jod. Znajduje się on w łososiu, tuńczyku, sardynkach i owocach morza. Kolejnym składnikiem w naszej diecie powinien być selen. Selen można znaleźć w orzechach i pełnoziarnistym pieczywie, mięsie, rybach, jajach i grzybach. Ważna jest również dieta bogata w żelazo. Można je uzyskać z mięsa drobiowego, wołowiny, jagnięciny, ryb, jaj i orzechów. Twoja dieta powinna zawierać wystarczającą ilość witaminy D i wapnia. Jest to ważne, ponieważ wapń wzmacnia kości i obniża ryzyko rozwoju osteoporozy. Znajduje się on w mleku, większości produktów mlecznych, a także w łososiu, brokułach i jarmużu. Witamina D ma pozytywny wpływ na odporność. Witaminę D pozyskuje się przede wszystkim z promieni słonecznych. Jednak w okresie od września do kwietnia suplementacja jest utrudniona. Najlepiej jest dostarczać witaminę D w postaci produktów spożywczych. Witamina D znajduje się w rybach, jajach, nabiale, grzybach i rybach. Nadczynność tarczycy może być również wspomagana przez cynk. Cynk występuje obficie w mięsie, jajach i produktach mlecznych. Magnez jest ważnym minerałem dla nadczynności tarczycy. Ma on pozytywny wpływ na układ nerwowy i łagodzi objawy takie jak nerwowość. Magnez najlepiej jest znaleźć w produktach pełnoziarnistych, nasionach słonecznika i orzechach.

Pożegnaj się z przetworzoną żywnością i kawą

Jeśli jesteś na diecie przy nadczynności tarczycy, powinnaś zrezygnować z fast foodów i słodzonych napojów. Powinieneś jeść lekkie potrawy, takie jak pieczone i smażone, a unikać tłustych mięs. Nadczynność tarczycy można leczyć ograniczając spożycie kawy i herbaty. Wynika to z właściwości pobudzających kofeiny. Eliminacja glutenu jest również dobrym pomysłem, ponieważ może on sprzyjać niszczeniu tkanek tarczycy. Więcej informacji na temat diety bezglutenowej można znaleźć na stronie Dieta bezglutenowa i bezlaktozowa.

 

Zobacz również