Odżywianie

Co jeść, gdy jesteś na lekkiej diecie

Dieta lekkostrawna

Każdy człowiek potrzebuje odżywiania. Musimy jeść, aby móc funkcjonować. Często zdarza się, że po zjedzeniu obfitych posiłków ludzie czują się ociężali. Mogą mieć wrażenie, że nagle przybyło im kilka dodatkowych kilogramów. Dzieje się tak, ponieważ żołądek jest wypełniony ciężkostrawnymi produktami i niezdrową żywnością. Prowadzi to do nadmiaru tłuszczu i złego samopoczucia. Najlepszym rozwiązaniem jest prosta, lekkostrawna, tradycyjna dieta. Przywraca ona harmonię naszemu układowi pokarmowemu. Dieta ta skupia się na dostarczaniu organizmowi składników odżywczych, co jest podstawą prawidłowego odżywiania.

Które produkty są łatwiejsze do strawienia dla naszego układu pokarmowego, a których lepiej unikać? Jak przygotowywać posiłki Jaki jest najlepszy sposób na prostą dietę? Jak stworzyć prostą, lekkostrawną dietę, którą można stosować przez cały dzień? W tym artykule dowiesz się, jak przygotować zdrową, zbilansowaną dietę na cały dzień.

Jakie pokarmy najlepiej spożywać? Każda istota ludzka potrzebuje odżywiania. Musimy jeść, aby móc funkcjonować. Dla zdrowej i lekkiej diety najlepsze są pokarmy ciężkostrawne. Są one dobre dla naszego zdrowia. Czy chcesz czuć się lżej po posiłkach? Być może Twój lekarz zasugerował Ci dietę lekkostrawną, która jest korzystna dla Twojego zdrowia. Powinieneś znaleźć produkty, które są łatwe do strawienia dla Twojego układu pokarmowego. Jest wiele produktów, które są lekkostrawne, ale te są najważniejsze.

  • Produkty zbożowe: Jasny chleb pszenny, małe ziarna (jęczmień, proso i kuskus), małe makarony, kasza manna, biały ryż, małe makarony i płatki owsiane
  • Mleko i produkty mleczne: Mleko słodkie, jogurt naturalny, kefir; mleko zsiadłe, mleko białe, twaróg odtłuszczony, maślanka.
  • Jaja: gotowane na miękko, na parze lub smażone;
  • Chude mięsa, wędliny, ryby - wołowina, cielęcina. kurczak. indyk. królik. pstrąg. dorsz. sandacz.
  • Tłuszcze - masło i słodka śmietana; oleje roślinne zimne (olej rzepakowy, słonecznikowy, oliwa z oliwek);
  • Warzywa - Gotowane, na parze, rozdrobnione: marchew, ziemniaki, buraki. Szpinak, dynia, młoda zielona fasolka; na surowo: zielona sałata. Cykoria.
  • Owoce: Jabłka, morele i brzoskwinie, pomarańcze (najlepiej bez skórki);
  • Cukier i słodycze: miód, cukier, miód, dżemy warzywne i owocowe (bez pestek).
  • Przyprawy: wanilia, cynamon, imbir, bazylia, rozmaryn, lubczyk;
  • Napoje: Woda niegazowana, kompoty i soki naturalne.
  • Dieta lekkostrawna zalecenia jadłospisu w leczeniu chorób
  • Dieta lekkostrawna - zalecane i niewskazane sposoby przyrządzania potraw

Dla osób z lekkim układem pokarmowym nie są zalecane potrawy wędzone, smażone, pieczone lub grillowane. Preferowane są metody, które zwiększają strawność posiłków. Są to najlepsze rozwiązania:

  • gotowanie w wodzie
  • pieczenie w folii
  • gotowanie na parze
  • Gulasz

Czego należy unikać przy stosowaniu diety lekkostrawnej?

Dieta lekkostrawna oznacza ograniczenie spożycia produktów ciężkostrawnych dla naszego organizmu. Następujące produkty nie powinny być spożywane na diecie lekkostrawnej:

  • Produkty zbożowe: chleby pełnoziarniste, żytnie, razowe i na zakwasie, chleby na zakwasie, gruboziarniste kasze i makarony, płatki zbożowe
  • jaja: smażone, gotowane na twardo;
  • Produkty mleczne: Sery żółte, Sery pleśniowe, Tłusta kwaśna Śmietana;
  • Mięso i ryby: tłuste mięsa i dziczyzna, łosoś i halibut, tłuste wędliny, kiełbasy
  • Rośliny strączkowe: Fasola, groch i soczewica
  • Warzywa: ogórki, cebula, czosnek i kapusta
  • owoce: śliwki, gruszki;
  • przyprawy: pieprz, papryka chilli;
  • Napoje: Napoje gazowane, alkohol i napoje słodzone.

Dieta ciężkostrawna - czas trawienia produktów

Istnieje wiele czynników, które wpływają na czas, w jakim określone produkty są trawione przez nasz układ pokarmowy. Niektóre posiłki są łatwiejsze do strawienia niż inne, w zależności od rodzaju żywności i sposobu jej przygotowania. Najszybciej w ciągu 15-20 minut trawione są soki owocowe i warzywne. Surowe i pieczone warzywa trawią się nieco dłużej, bo aż do 40 minut. Jednak nie wszystkie warzywa skrobiowe mogą być strawione w czasie zaledwie 1,5 do 2 godzin. Podobnie jak kurczak, nabiał i ziarna, ich trawienie trwa dwie godziny. Trawienie wołowiny, wieprzowiny i orzechów zajmuje około trzech godzin. Najdłuższy czas trawienia roślin strączkowych, smażonych potraw i słodyczy wynosi sześć lub więcej godzin.

Proste zasady zdrowej diety

Zasady diety lekkostrawnej są proste i nie wymagają zbyt dużego wysiłku. Jej główne funkcje to dostarczanie niewielkich ilości produktów, które nie obciążają nadmiernie przewodu pokarmowego, łagodzenie dyskomfortu oraz ogólna poprawa naszego zdrowia i samopoczucia. Podstawową zasadą diety lekkostrawnej jest wyeliminowanie z niej pokarmów i potraw, które są trudne do strawienia przez organizm. Mogą one powodować wzdęcia, uczucie ciężkości lub co gorsza, a także problemy żołądkowe. Oznacza to, że powinniśmy ograniczyć spożycie tłustych mięs, błonnika pokarmowego (w pełnoziarnistych produktach zbożowych lub surowych warzywach), ostrych potraw oraz produktów w zalewie octowej. Najlepiej jest spożywać 4-5 posiłków dziennie, jeśli stosujemy dietę lekkostrawną. Posiłki te powinny być jednak spożywane w mniejszych porcjach i nie powinny być podgrzewane. Należy unikać odgrzewania. Ważne jest, aby jeść powoli i nie spieszyć się. Ważne jest, aby gotować, dusić lub piec posiłki bez dodatku tłuszczu. Oznacza to, że powinniśmy unikać smażenia czy grillowania. Ważne jest odpowiednie nawodnienie organizmu, zarówno podczas diety lekkostrawnej, jak i każdej innej. Powinniśmy spożywać co najmniej 1,5 litra wody dziennie.

Dla kogo jest dieta lekkostrawna?

Istnieje wiele wskazań do stosowania tej diety. Jest ona bezpieczna i powszechnie akceptowana. Osobom, które chcą schudnąć, a mają usunięty przewód pokarmowy zaleca się stosowanie diety lekkostrawnej. Dieta ta jest najlepsza dla osób starszych, z problemami trawiennymi, zatruciami pokarmowymi, cierpiących na choroby zapalne błony śluzowej żołądka. Dieta lekkostrawna zalecana jest osobom cierpiącym na schorzenia jelita grubego, takie jak refluks, zespół jelita drażliwego, problemy żołądkowo-jelitowe, a także chorym na nowotwory przewodu pokarmowego. Osobom po zabiegach chirurgicznych zaleca się spożywanie lekkostrawnych posiłków. Prosta dieta może pomóc w różnego rodzaju stanach zapalnych.

Dieta lekkostrawna i błonnik pokarmowy

Dieta lekkostrawna charakteryzuje się mniejszym spożyciem błonnika pokarmowego. Zaleca się ograniczenie dziennego spożycia błonnika pokarmowego w diecie lekkostrawnej do 25 g.

Dieta lekkostrawna - przykładowy jadłospis

Lekkie śniadanie
Jajecznica ze szpinakiem to świetna propozycja na łatwe śniadanie. Zacznij od podsmażenia szpinaku na maśle. Następnie dodaj na patelnię jajka i podawaj ze świeżym pszennym pieczywem. Jeśli nie lubisz szpinaku, na śniadanie możesz zjeść kanapki z białego pieczywa z masłem, chudym mięsem, np. kurczakiem i pomidorami bez skórki lub pastą z twarogu i rzodkiewki. Na królewskie śniadanie polecamy płatki owsiane z owocami, takimi jak borówki i maliny. Na śniadanie można zjeść jajko ugotowane na miękko, bułkę lub inny rodzaj pieczywa pszennego z masłem.

Jogurt naturalny z obraną gruszką lub kasza manna ugotowana na wodzie z domowym sokiem owocowym to świetne opcje na drugie śniadanie.

Lekka kolacja
Świetnym pomysłem na lekkostrawny posiłek jest pieczona pierś z kurczaka z białym ryżem i kombinacją cukinii, olejów rzepakowych (dodawanych na zimno) lub kremowych zup, np. zupy z pieczonych warzyw i chudych klopsików. Można też przygotować pstrąga na parze z ziemniakami i masłem rozmarynowym, z lekką sałatką i dowolnym innym chudym mięsem lub rybą. Na obiad dobrze sprawdzi się danie bogate w warzywa, np. wegetariańska zapiekanka. Unikaj ostrych przypraw.

Jeśli masz ochotę na przekąskę po obiedzie, możesz przygotować mini naleśniki jogurtowe i maślankę z owocami. Możesz zrobić sok z ulubionymi owocami i warzywami lub bananem. Świetnym sposobem na przekąskę, która jest strawna przez cały dzień są owoce i warzywa. Sałatka to świetna popołudniowa przekąska. Możesz użyć sałaty, pomidorków koktajlowych i cebuli, a także odrobiny oliwy.

Łatwostrawna kolacja
Na kolację możesz przygotować krem z dyni lub cukinii. Można zrobić duszoną pierś z kurczaka ze szpinakiem, kaszą manną lub jajkami ugotowanymi na miękko. Do tego podamy białą bułkę z wysokiej jakości wędliną i obranym ze skórki pomidorem. Do obiadu świetnie sprawdzi się również sałatka ze świeżych, surowych warzyw.

Podczas stosowania jakiejkolwiek diety istotne jest picie odpowiedniej ilości wody. Zaleca się wypijanie co najmniej 1,5 litra wody dziennie.

Powyższe przykłady pokazują, że dietetyczny jadłospis nie musi być nudny i monotonny. Można jeść lekkie, smaczne potrawy, przestrzegając jednocześnie wszystkich zaleceń żywieniowych. Żywność o niskiej zawartości tłuszczu jest dobra dla utraty wagi, zdrowych nawyków żywieniowych i może pomóc w zapobieganiu wielu chorobom. Dlatego zaleca się ograniczenie liczby produktów w jadłospisie. Przejdźcie na prostą dietę i odzyskajcie zdrowie!

Zobacz również