Odżywianie

Dieta na zapalenie żołądka: Co jeść, a czego unikać

Wyściółka żołądka odgrywa istotną rolę w utrzymaniu zdrowia układu pokarmowego. Jest ona odpowiedzialna za wytwarzanie kwasu i enzymów w żołądku, które są niezbędne do rozkładu pożywienia, aby organizm mógł pobrać potrzebne mu składniki odżywcze. Wyściółka wydziela również śluz, aby chronić się przed uszkodzeniem przez kwas. Jednakże, czasami wyściółka ulega zapaleniu i zaczyna wydzielać mniej kwasu, enzymów i śluzu. Ten rodzaj zapalenia znany jest jako zapalenie żołądka i często wiąże się z bólem i dyskomfortem w żołądku.

Zapalenie żołądka jest definiowane jako stan, w którym ochronna wyściółka żołądka ulega zapaleniu. Zazwyczaj dzieli się je na dwa rodzaje - (i) ostre zapalenie żołądka oraz (ii) przewlekłe zapalenie żołądka. Ostre zapalenie żołądka polega na nagłym, ciężkim zapaleniu wyściółki. Natomiast przewlekłe zapalenie żołądka związane jest z długotrwałym stanem zapalnym, który może trwać latami; nieleczone może powodować krwawienie z jamy brzusznej lub zwiększać ryzyko rozwoju raka żołądka.

Istnieje jeszcze jedna klasyfikacja zapalenia błony śluzowej żołądka, znana jako nadżerkowe zapalenie błony śluzowej żołądka. Jest to mniej powszechna forma tego stanu, która nie powoduje dużego zapalenia, jednak może prowadzić do krwawienia i owrzodzeń w wyściółce żołądka.

Spis treści

Jakie są objawy zapalenia żołądka? Co to jest dieta na zapalenie żołądka i kto powinien ją stosować? Jakie produkty spożywcze powinny być uwzględnione w diecie na zapalenie żołądka? Jakich produktów spożywczych należy unikać w diecie na zapalenie żołądka? Najczęściej zadawane pytania (FAQ)

Jakie są objawy zapalenia żołądka?

Poniżej wymieniono najczęstsze objawy zapalenia żołądka:

    WymiotyNudnościStrawnośćUtrata apetytuCzkawkaBól brzuchaUczucie dyskomfortu w jamie brzusznejUczucie pełności w nadbrzuszu

W przypadku nadżerkowego zapalenia błony śluzowej żołądka może wystąpić kilka dodatkowych objawów, takich jak

    Czarny lub smolisty stolecWymioty krwią lub czarną albo smolistą substancją

Co to jest dieta na zapalenie żołądka i kto powinien ją stosować?

Nie da się zaprzeczyć, że dieta odgrywa istotną rolę w utrzymaniu układu pokarmowego i ogólnego stanu zdrowia. W przypadku, gdy cierpisz na zapalenie żołądka lub doświadczasz niestrawności, bólu brzucha, nudności i uczucia pełności, powinieneś zastosować dietę na zapalenie żołądka. Podstawowym celem diety na zapalenie żołądka jest kontrola infekcji Helicobacter pylori (H. pylori) i złagodzenie objawów zapalenia żołądka. Dieta na zapalenie żołądka powinna zawierać następujące produkty spożywcze:

1. Pokarmy o wysokiej zawartości błonnika, w tym produkty pełnoziarniste, owoce i warzywa.

Błonnik pokarmowy, który pozostaje niestrawiony, wytwarza krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe, które mają korzystny wpływ na bakterie jelitowe.

2. Żywność o wysokiej zawartości chudego białka, taka jak mięso drobiowe, kurczak i tłuste ryby

Białka są znane z tego, że naprawiają uszkodzoną wyściółkę żołądka.

3. Żywność wzbogacona o zdrowe tłuszcze, takie jak orzechy i nasiona

Produkty spożywcze bogate w kwasy tłuszczowe omega-3 (wielonienasycone) pomagają zmniejszyć stan zapalny żołądka.

4. Wzbogacone o probiotyki

Badania pokazują, że probiotyki lub dobre bakterie promują zdrowe jelita. Pomagają wyeliminować H.pylori i zmniejszyć stan zapalny żołądka.

5. Żywność bogata we flawonoidy, taka jak przyprawy, zioła i przyprawy

Artykuły spożywcze, które są bogate w flawonoidy wykazują właściwości antybakteryjne, które mogą wyeliminować H.pylori.

Dwie rzeczy, o których należy pamiętać podczas stosowania diety na zapalenie błony śluzowej żołądka to:

Nie jedz tuż przed snem: Zachowaj odstęp 2-3 godzin pomiędzy posiłkiem a porą snu.

Jedz małe, częste posiłki: Jeśli cierpisz na zapalenie żołądka, łatwiej jest Twojemu żołądkowi tolerować małe i częste posiłki niż duże.

Jakie produkty spożywcze powinny być uwzględnione w diecie na zapalenie żołądka?

Poniżej znajduje się kilka produktów żywnościowych, które najlepiej sprawdzają się w zarządzaniu objawami zapalenia żołądka:

#1 Zielona Herbata z Miodem Manuka

Badania pokazują, że picie zielonej lub czarnej herbaty przynajmniej raz w tygodniu może znacznie zmniejszyć występowanie H. pylori, rodzaju bakterii, która powszechnie powoduje wrzody żołądka i zapalenie żołądka. Miód manuka zawiera właściwości antybakteryjne, które pomagają zwalczać infekcje. Dodanie go do zielonej herbaty może okazać się korzystne.

#2 Jabłka

Jabłka, będąc bogatymi w flawonoidy, wykazują działanie antyoksydacyjne w organizmie. Są również wzbogacone o błonnik, który jest korzystny dla osób z zapaleniem żołądka.

Inne produkty spożywcze zawierające flawonoidy to cebula, czosnek i seler.

#3 Żurawina

Podobnie jak jabłka, żurawina jest również bogata we flawonoidy i błonnik, dzięki czemu pomaga poprawić objawy zapalenia żołądka.

#4 Jogurt

Jogurt zawiera dobre bakterie, takie jak Streptococcus thermophilus i L. bulgaricus. Bakterie te są znane z promowania zdrowych jelit poprzez zmniejszenie częstości występowania H. pylori i bakterii powodujących infekcje w żołądku.

Niektóre inne elementy żywności, które powinny być zawarte w diecie zapalenie błony śluzowej żołądka są:

    Żywność o niskiej zawartości tłuszczuŻywność o niskiej zawartości cukruŻywność o niskiej zawartości kwasówNapoje bezkofeinoweNapoje niegazowane.

Jakich produktów spożywczych należy unikać w diecie na zapalenie żołądka?

Poniżej znajduje się kilka produktów żywnościowych, które są uważane za najgorsze dla zarządzania objawami zapalenia żołądka:

#1 Kawa

Podczas gdy kawa może pomóc Ci się poruszać rano, zmusza ona również żołądek do wydzielania kwasu żołądkowego w dużych ilościach, co może zwiększyć istniejące podrażnienie. W przypadku, gdy cierpisz na łagodne zapalenie żołądka, możesz być w stanie tolerować filiżankę kawy dziennie, ale więcej niż to może wywołać dyskomfort. Należy również pamiętać, że kawa bezkofeinowa może nie być doskonałym substytutem, albo.

#2 Alkohol

Napoje alkoholowe, w tym wino, piwo i napoje mieszane są znane z tego, że podrażniają wyściółkę żołądka i pogarszają objawy zapalenia żołądka. W rzeczywistości, badania przeprowadzone w 2002 roku wykazały fizyczne objawy zapalenia żołądka u osób, które spożywały alkohol przewlekle przez pięć lat lub dłużej.

#3 Soda

Podobnie jak kawa i alkohol, soda jest również znana z pogarszania objawów zapalenia żołądka. Spróbuj zastąpić sodę niesłodzoną lemoniadą, która może ukoić Twój żołądek.

#4 Mleko

Badania wykazują, że spożywanie mleka zwiększa produkcję kwasu żołądkowego, co może pogarszać objawy zapalenia żołądka. Jakakolwiek ulga odczuwana po wypiciu szklanki mleka będzie prawdopodobnie tymczasowa, a w ciągu kilku godzin objawy mogą się pogorszyć.

#5 Smażone potrawy

Bez względu na to, jak kusząca jest chęć sięgnięcia po frytki lub chipsy, mogą one podrażnić Twój już i tak zaogniony żołądek. Ponadto, ponieważ są one trudne do strawienia, objawy zapalenia żołądka mogą się pogorszyć.

Nie ma specyficznej diety, która może leczyć zapalenie żołądka, jednak spożywanie pewnych pokarmów i unikanie innych może pomóc w poprawieniu objawów lub utrzymaniu ich od pogorszenia. Podsumowując, należy stosować dietę, która nie zawiera dużej ilości tłuszczu i sprawia, że żołądek nie jest dodatkowo obciążany pokarmami, które są stosunkowo trudniejsze do strawienia.

Zastrzeżenie: Wymienione powyżej produkty spożywcze mogą jedynie pomóc w opanowaniu zapalenia błony śluzowej żołądka lub złagodzić jego objawy. Dlatego ważne jest, aby uzyskać właściwe leczenie podstawowej przyczyny zapalenia błony śluzowej żołądka.

Często zadawane pytania (FAQs)

Q. Czy mogę jeść jajka, jeśli cierpię na zapalenie błony śluzowej żołądka? O. Tak, możesz jeść jajka, jeśli cierpisz na zapalenie błony śluzowej żołądka. Produkty spożywcze takie jak jajka, chude mięso, drób (kurczak i indyk), ryby, fasola i orzechy są znane jako bogate w białko. Tak więc, te artykuły spożywcze pomagają naprawić uszkodzony żołądek. Q. Jak mogę wyleczyć zapalenie żołądka? A. Oto kilka domowych sposobów leczenia zapalenia żołądka:Stosuj dietę przeciwzapalnąWłącz czosnek do swojej dietyPróbuj probiotykówWłącz do swojej diety zieloną herbatę z miodem manukaJedz lżejsze posiłkiUnikaj dłuższych przerw między dwoma posiłkamiUnikaj alkoholu i palenia Ogranicz spożycie mlekaUnikaj środków przeciwbólowychZmniejsz stres Q. Czy mleko jest szkodliwe dla zapalenia żołądka? Mleko może przynieść tymczasową ulgę, ale na dłuższą metę może zwiększyć produkcję kwasu żołądkowego, pogarszając tym samym objawy. P. Czy dieta wystarczy, aby wyleczyć zapalenie błony śluzowej żołądka? A. Nie, dieta nie wystarczy do leczenia przewlekłego zapalenia żołądka. Przestrzeganie zdrowej diety może złagodzić objawy, ale dla właściwego leczenia, należy skonsultować się z lekarzem, aby złagodzić podstawową przyczynę. P. Czy zapalenie żołądka ustępuje samoistnie? A. Ostre zapalenie żołądka często ustępuje samoistnie. Jednakże, jeśli objawy trwają dłużej niż tydzień, należy skonsultować się z lekarzem. Ponadto, konieczna jest natychmiastowa wizyta u lekarza, jeśli objawy obejmują wymioty krwią lub czarną i smolistą substancją.
Tagi: jabłka, żurawiny, zapalenie żołądka, dieta, zielona herbata, produkty o wysokiej zawartości błonnika, orzechy i nasiona, przyprawy i zioła, objawy zapalenia żołądka, jogurt.

Zobacz również