Diety

Dieta insulinowa

Odczuwasz ciągłe zmęczenie, masz problemy z pamięcią i koncentracją? Wolisz położyć się do łóżka po dużym posiłku. Czy potrafisz jeść mniej, a mimo to przybierasz na wadze? Być może próbujesz schudnąć, ale nie widzisz żadnych rezultatów. A może masz zły nastrój i jesteś na diecie. Wszystkie te objawy mogą być spowodowane zaburzeniami metabolicznymi, a dokładniej problemami z metabolizmem insuliny. Insulinooporność jest jedną z najczęściej występujących chorób w naszym społeczeństwie. Może być nią dotknięta nawet połowa dorosłych Polaków. Wiele osób nie zdaje sobie sprawy, że coś jest nie tak z ich metabolizmem insuliny. Insulinooporność może prowadzić do otyłości, a co gorsza do cukrzycy typu 2. To może być bardzo niebezpieczne dla Twojego organizmu. Jest na to sposób. Możemy zapobiec jej rozwojowi poprzez prawidłowe odżywianie i codzienną aktywność fizyczną.
Czy Twój lekarz potwierdza, że masz insulinooporność? Dowiedz się więcej o insulinooporności w naszym artykule.

Co to jest insulinooporność?

Poziom cukru we krwi wzrasta po zjedzeniu posiłku, zwłaszcza wysokowęglowodanowego. W odpowiedzi trzustka uwalnia insulinę. Jest ona odpowiedzialna za utrzymanie odpowiedniego poziomu glukozy. Poziom cukru będzie wzrastał, gdy będziemy spożywać więcej węglowodanów. Im więcej glukozy we krwi, tym więcej insuliny musi produkować trzustka. Ta przekształca glukozę w energię, a następnie magazynuje jej nadmiar w tkance tłuszczowej. Dzieje się tak dlatego, że nasi pradziadkowie i dziadkowie mieli mniejszy dostęp do żywności i prowadzili bardziej aktywny tryb życia. Nasze ciała nie są gotowe na duże ilości kalorii, zwłaszcza gdy prowadzimy siedzący tryb życia.

Zasady diety insulinowej

Dieta insulinowa opiera się na zasadach zdrowego odżywiania. Po pierwsze, regularne posiłki powinny być spożywane o stałych porach i w regularnych odstępach czasu. Posiłki powinny opierać się na produktach o niskim lub średnim indeksie glikemicznym, ponieważ nie powodują one gwałtownych wzrostów cukru we krwi. Najlepiej spożywać produkty, które są jak najmniej przetworzone. Niezbędnym elementem diety insulinowej jest odpowiednie przyrządzanie posiłków. Musimy przygotowywać posiłki, które będą bogate w błonnik i białko. Da nam to możliwość odczuwania sytości, co jest kluczowe w diecie insulinowej. Warzywa powinny stanowić główny składnik każdego posiłku. Najlepiej wybierać pełne ziarna zbóż. Można przygotowywać posiłki poprzez gotowanie na parze, pieczenie, gotowanie na parze lub gotowanie z niewielką ilością wody. Należy pamiętać, że produkty powinny być gotowane tylko przez krótki czas, ponieważ ich wynik glikemiczny wzrasta wraz z wydłużającym się gotowaniem. Ważne jest, aby w przypadku insulinooporności odpowiednio nawadniać organizm. W tym celu należy pić wodę, kawę i herbatę bez żadnych dodatków.

Co jest zabronione przy stosowaniu diety insulinowej?

  • Produkty o wysokim indeksie glikemicznym

Oznacza to, że z naszej diety powinny zostać wykluczone produkty zbożowe rafinowane, czyli białe pieczywo, biały ryż i makaron, kasze (kasza kukurydziana), słodkie bułki i drożdżówki.

  • Produkty o wysokiej zawartości cukrów prostych i słodyczy

Należy unikać wszelkiego rodzaju batoników, ciasteczek, ciast, wafelków, cukierków, lodów i lodów, jeśli mamy insulinooporność. Powinniśmy również unikać miodu, brązowego i białego cukru, słodkich syropów oraz glukozy-fruktozy, które często znajdują się w słodzonych napojach i sokach owocowych.

  • Nadmiar owoców i owoców w postaci przetworzonej

Cukier zawarty w owocach szybko przedostaje się do krwiobiegu i podnosi poziom glukozy we krwi. Owoce powinny być spożywane z rozwagą. Według Instytutu Żywności i Żywienia, owoce powinny być ograniczone do 300g dziennie. Najwięcej cukru zawierają banany, winogrona i figi, ale także bardzo dojrzałe owoce. Stosując dietę insulinową powinniśmy również unikać owoców przetworzonych. Przetwory wysokocukrowe - dżemy, konfitury, soki owocowe, syropy, nektary i musy.

  • Produkty mleczne i tłuste mięsa

Ważne jest, aby podczas diety insulinowej unikać spożywania tłustych mięs i przetworzonych produktów mięsnych. Zaliczamy do nich boczek, podroby i pasztety, a także kiełbasy i konserwy. Powinniśmy unikać pełnotłustych produktów mlecznych, kremów, masła, smalcu i margaryny ze względu na wysoką zawartość kwasów tłuszczowych. Przyczynia się to bezpośrednio do insulinooporności. Zaleca się również ograniczenie spożycia serów topionych, żółtych i pleśniowych.

  • Słone przekąski

Wzrost poziomu kortyzolu w moczu może prowadzić do wzrostu insulinooporności. Warto wyeliminować ze swojej diety chipsy, krakersy, solone orzeszki i paluszki.

  • Mleko i produkty mleczne

Insulinooporność to stan, który uniemożliwia picie tłustego mleka, słodkich substytutów smakowych, słodzonych jogurtów, zabielaczy do kawy, słodzonych napojów, napojów roślinnych z dodatkiem cukru, różnego rodzaju deserów mlecznych, serków smakowych i kanapkowych.

  • Produkty wysoko przetworzone

Nie jest zaskoczeniem, że żywność wysoko przetworzona jest szkodliwa dla naszego zdrowia. Powinniśmy wyeliminować z naszej diety fast foody, gotowe składniki (sosy, mieszanki przyprawowe, kostki rosołowe), konserwy, słoiki oraz żywność typu INSTANT - zupki chińskie czy gorące kubki, wysokosłodzone płatki owsiane, granolę, mieszanki przyprawowe.

  • Papierosy i alkohol

Insulinooporność oznacza, że powinniśmy zrezygnować z picia alkoholu, szczególnie piwa, oraz z palenia papierosów.

Dieta insulinowa - dla kogo jest przeznaczona

Insulinooporność może być spowodowana zwiększonym spożyciem przetworzonej żywności oraz siedzącym trybem życia, który prowadzi wielu z nas. Dieta insulinowa jest doskonałym rozwiązaniem dla osób z nadwagą lub otyłością, które na co dzień spożywają niezdrowe pokarmy, mają siedzącą pracę, są zestresowane i nie wysypiają się. Osoby z chorobą hashimoto, niedoczynnością lub nadczynnością tarczycy również mogą czerpać korzyści z diety insulinowej.

Co to jest insulinooporność?

Przeciwwskazania do stosowania diety insulinowej
Dieta insulinowa jest bezpieczna dla każdego, kto chce poprawić stan swojego zdrowia i wprowadzić do codziennego życia zdrowe nawyki żywieniowe.

Przykładowy jadłospis diety insulinowej

  1. Śniadanie: Pieczywo pełnoziarniste, jajecznica, świeży pomidor
  2. II Śniadanie: Quinoa z oliwkami, pietruszką i rzodkiewką.
  3. Obiad: Pieczony pstrąg z warzywami, frytki z batatów, sałatka z pomidorem i ogórkiem, natką pietruszki i odrobiną oleju lnianego
  4. Zupa krem z brokułów z kminkiem na kolację

 

Zobacz również