

Amerykański system żywnościowy jest regulowany przez licznych urzędników federalnych, stanowych i lokalnych. Od 1906 roku dokonał się ogromny postęp w produkcji bezpieczniejszej żywności, co widać w poniższej sekcji. Wciąż jednak krytykowany jest jako brak “organizacji, narzędzi regulacyjnych i nierozwiązywania problemów związanych z chorobami przenoszonymi drogą pokarmową”.
Ser z kminkiem walory zdrowotne
Food and Drug Administration publikuje Kodeks Żywnościowy, modelowy zbiór wytycznych i procedur, który wspiera jurysdykcje kontroli żywności poprzez zapewnienie naukowo uzasadnionej podstawy technicznej i prawnej dla regulacji handlu detalicznego i przemysłu spożywczego, w tym restauracji, sklepów spożywczych i instytucjonalnych dostawców usług żywnościowych takich jak domy opieki.
Agencje regulacyjne na wszystkich szczeblach administracji rządowej w Stanach Zjednoczonych wykorzystują Kodeks Żywnościowy FDA do opracowywania lub aktualizacji zasad bezpieczeństwa żywności w swoich jurysdykcjach, które są zgodne z krajową polityką regulacyjną w zakresie żywności. Według FDA 48 z 56 stanów i terytoriów, reprezentujących 79% ludności USA, przyjęło kody żywności wzorowane na jednej z pięciu wersji Kodeksu Żywnościowego, począwszy od wydania z 1993 r.
Serdecznie zapraszamy do odwiedzenia Serowar Podlaski
Ser z kminkiem walory smakowe
W Stanach Zjednoczonych przepisy federalne regulujące bezpieczeństwo żywności są rozdrobnione i skomplikowane, jak wynika z raportu Government Accountability Office z lutego 2007 r.
Istnieje 15 agencji dzielących obowiązki nadzorcze w systemie bezpieczeństwa żywności, chociaż dwie główne agencje to Departament Rolnictwa USA (USDA) Food Safety and Inspection Service (FSIS), który odpowiada za bezpieczeństwo mięsa, drobiu i przetworzonych produktów jajecznych, oraz Food and Drug Administration (FDA), który jest odpowiedzialny za praktycznie wszystkie inne produkty spożywcze:
- Służba Bezpieczeństwa i Inspekcji Żywności dysponuje około 7.800 pracownikami programu kontroli pracującymi w prawie 6.200 federalnie kontrolowanych zakładach mięsnych, drobiarskich i przetwórstwa jaj. FSIS jest odpowiedzialny za administrowanie i egzekwowanie federalnej ustawy o inspekcji mięsa, ustawy o inspekcji produktów drobiowych, ustawy o inspekcji produktów jajecznych, części ustawy o marketingu rolnym, ustawy o uboju humanitarnym oraz przepisów wykonawczych do tych ustaw.
- Personel programu kontroli FSIS kontroluje każde zwierzę przed ubojem oraz każdą tuszę po uboju w celu zapewnienia spełnienia wymogów zdrowia publicznego. W roku podatkowym (FY) 2008 obejmowało to około 50 mld funtów tusz zwierzęcych, około 59 mld funtów tusz drobiowych oraz około 4,3 mld funtów przetworzonych produktów jajecznych.
- Na granicach USA skontrolowano również 3,3 mld funtów importowanego mięsa i produktów drobiowych.
Rozpoznawanie problemów związanych z bezpieczeństwem żywności i próby ich rozwiązania rozpoczęły się po opublikowaniu przez Upton Sinclair powieści Dżungla w 1906 roku. Była to fikcyjna opowieść o życiu imigrantów w miastach przemysłowych w USA w tym czasie. Sinclair spędził dziewięć miesięcy pod przykrywką jako pracownik chicagowskiej fabryki mięsnej, prowadząc badania. Książka nieumyślnie wzbudziła zaniepokojenie opinii publicznej co do bezpieczeństwa żywności i sanatyzacji przemysłu mięsnego w Chicago.
Spróbuj naszego pysznego sera z kminkiem https://serowarpodlaski.pl/ser-korycinski/z-kminkiem/