

Po przeczytaniu The Jungle, prezydent Theodore Roosevelt wezwał Kongres do uchwalenia Ustawy o czystej żywności i lekach oraz Ustawy o Federalnej Inspekcji Mięsa (FMIA), które zostały uchwalone odpowiednio w 1906 r. i 1907 r. Przepisy te były pierwszymi, które odnosiły się do kwestii bezpieczeństwa żywności w amerykańskim Misbranding i fałszerstw zostały określone jako dotyczyły dodatków do żywności i prawdy w etykietowaniu. Poruszono również kwestię konserwantów żywności, takich jak formaldehyd i boraks wykorzystywane do ukrywania niehigienicznych procesów produkcyjnych.
Ser podlaski a dodatki do żywności
Pierwszym testem i główną bitwą sądową z udziałem Pure Food and Drug Act były Stany Zjednoczone przeciwko czterdziestu beczkom i dwudziestu beczkom Coca-Coli, próba zdelegalizowania Coca-Coli z powodu jej nadmiernej zawartości kofeiny. Ustawa o kontroli mięsa doprowadziła do utworzenia Food and Drug Administration (FDA). W latach 1906-1938 powstały ustawy, które monitorowały dodatki barwiące do żywności oraz inne dodatki chemiczne, takie jak konserwanty, a także znakowanie żywności i marketing żywności.
Zimą 1924-1925 r. w USA najgorsza choroba przenoszona przez żywność wystąpiła z powodu niewłaściwego obchodzenia się z ostrygami. Spowodowało to epidemię gorączki tyfusu, a ogniska chorób przenoszonych przez żywność zyskały na znaczeniu w skali kraju. Niestety, dopiero w 1969 r. FDA rozpoczęła programy sanityzacyjne specjalnie dla skorupiaków i mleka, a także zaczęła się koncentrować i wdrażać w całym przemyśle usług spożywczych.
Poznaj naszą ofertę i spróbuj wyjątkowych serów korycińskich https://serowarpodlaski.pl/ser-korycinski/
Ser podlaski marketing
W 1970 roku Centrum Kontroli Chorób (CDC) rozpoczęło prowadzenie rejestrów zgonów spowodowanych chorobami przenoszonymi przez żywność. Był to początek skutecznego prowadzenia dokumentacji, którą można było wykorzystać do kontroli i zapobiegania podobnym epidemiom w przyszłości. Pierwsze poważne wycofanie żywności z rynku amerykańskiego zostało spowodowane przez grzyby w puszkach w 1973 r.
Wybuch zatruć jadem kiełbasianym spowodował powstanie Krajowego Systemu Nadzoru nad Botulizmem. System ten gromadził dane dotyczące wszystkich potwierdzonych przypadków zatruć jadem kiełbasianym w USA. Doprowadziło to do opracowania przepisów dotyczących przetwarzania żywności o niskiej kwasowości w celu zapewnienia właściwej obróbki cieplnej konserw. Wybuch epidemii Jacka w pudełku E. coli w 1993 r. spowodował, że administracja Clintona przeznaczyła 43 miliony dolarów na Inicjatywę na rzecz Bezpieczeństwa Żywności, aby stworzyć wiele wspólnych szczegółowych przepisów obowiązujących obecnie.
W ramach tej inicjatywy opracowano przepisy dotyczące owoców morza, mięsa, drobiu i jaj wylęgowych. Inicjatywa ta stworzyła program pobierania odcisków palców DNA, aby pomóc w śledzeniu ognisk chorób i określić ich źródło. Wezwano również do współpracy w zakresie wykrywania i reagowania między CDC, FDA, USDA i lokalnymi agencjami o nazwie FoodNet.[39]