

Przewodnik po wymaganiach dotyczących etykietowania żywności i innych informacji: Przewodnik ten zawiera podstawowe informacje na temat ogólnych wymogów dotyczących etykietowania określonych w Kodeksie. Informacje zawarte w niniejszym przewodniku dotyczą zarówno żywności przeznaczonej do sprzedaży detalicznej, jak i żywności przeznaczonej do celów gastronomicznych. Żywność do celów gastronomicznych oznacza żywność przeznaczoną do wykorzystania w restauracjach, stołówkach, szkołach, zakładach zbiorowego żywienia lub instytucjach samowystarczalnych, gdzie żywność jest oferowana do bezpośredniego spożycia.
Więcej informacji na stronie Serowar Podlaski
Ser koryciński cena czy jest ważna?
Wymogi dotyczące etykietowania i informacji zawarte w nowym kodeksie mają zastosowanie zarówno do żywności sprzedawanej lub przygotowanej do sprzedaży w Australii i Nowej Zelandii, jak i żywności importowanej do Australii i Nowej Zelandii. Ostrzeżenia i deklaracje doradcze, etykietowanie składników, znakowanie daty, wymogi dotyczące informacji o wartościach odżywczych, wymogi dotyczące czytelności etykiet żywności, etykietowanie procentowe, wymogi dotyczące informacji o żywności zwolnionej z obowiązku posiadania etykiety.
Opakowania spożywcze są opakowaniami do żywności. Opakowanie zapewnia ochronę, odporność na manipulacje i specjalne potrzeby fizyczne, chemiczne lub biologiczne. Może być opatrzone etykietą z faktami żywieniowymi i innymi informacjami na temat żywności oferowanej do sprzedaży.
Spróbuj naszych naturalnych serów https://serowarpodlaski.pl/ser-korycinski/naturalny/
Ser koryciński cena i opakowania
Opakowania i oznakowanie opakowań mają kilka celów:
- Ochrona fizyczna – żywność zawarta w opakowaniu może wymagać ochrony przed m.in. wstrząsami, wibracjami, kompresją, temperaturą, bakteriami itp.
- Ochrona bariery – często wymagana jest bariera chroniąca przed tlenem, parą wodną, pyłem itp. Przepuszczalność jest czynnikiem krytycznym w projektowaniu. Niektóre opakowania zawierają środki osuszające lub pochłaniacze tlenu, które pomagają wydłużyć okres przydatności do spożycia. Zmodyfikowana atmosfera lub atmosfera kontrolowana jest również utrzymywana w niektórych opakowaniach żywności. Podstawową funkcją jest utrzymanie zawartości w czystości, świeżości i bezpieczeństwie przez cały okres przydatności do spożycia.
- Konfekcjonowanie lub aglomeracja – Małe elementy są zazwyczaj zgrupowane w jednym opakowaniu, co pozwala na efektywną obsługę. Ciecze, proszki i materiały granulowane wymagają zabezpieczenia.
- Przekazywanie informacji – Opakowania i etykiety informują o sposobie użytkowania, transportu, recyklingu lub utylizacji opakowania lub produktu. Niektóre rodzaje informacji są wymagane przez rządy.
- Marketing – opakowania i etykiety mogą być wykorzystywane przez marketerów w celu zachęcenia potencjalnych nabywców do zakupu produktu. Estetyczne i przyciągające wzrok prezentacje żywności mogą zachęcić ludzi do zastanowienia się nad jej zawartością. Projektowanie opakowań jest ważnym i stale ewoluującym zjawiskiem od kilkudziesięciu lat. Komunikacja marketingowa i projekt graficzny są stosowane na powierzchni opakowania i (w wielu przypadkach) ekspozycji w punkcie sprzedaży.